Čudovanja :: Moj novi blog.siol.net blog

Čudovanja

Ena za naravovarstvenike

4.12.2006

FAO: ZIVINOREJA VECJI ONESNAZEVALEC OKOLJA OD TRANSPORTASTA, 29. novembra————————-Rezultati raziskave organizacije za kmetijstvo in prehrano (FAO) so pokazali, da se zaradi zivinoreje v ozracje sprosti vec toplogrednih plinov kot pri uporabi transportnih sredstev. Po podatkih FAO predstavlja gnojilo, proizvedeno v zivinoreji, 65 odstotkov dusikovega dioksida, ki se sprosti zaradi clovekovih dejavnosti in prispeva k segrevanju ozracja skoraj 300-krat vec kot sproscanje ogljikovega dioksida, poroca nemska tiskovna agencija dpa. 

Po podatkih FAO je zivinoreja eden od tistih sektorjev gospodarstva, ki najvec prispevajo k danasnjim okoljskim problemom. Te po ocenah FAO povzroca predvsem narascajoc zivljenjski standard, saj se poraba mesa in mlecnih izdelkov iz leta v leto stopnjuje. 

Po rezultatih raziskave FAO se bo proizvodnja mesa do leta 2050 podvojila in dosegla okoli 465 milijonov ton mesnih izdelkov, medtem ko proizvodnja mesa sedaj obsega okoli 229 milijonov ton letno. Proizvodnja mlecnih izdelkov naj bi v istem casovnem obdobju narasla s sedanjih 580 milijonov ton na okoli 1042 milijonov ton mlecnih izdelkov. 

Vzreja zivine po podatkih FAO raste hitreje kot ostale veje kmetijstva in skupaj s svojimi posledicami vpliva na okoli 30 odstotkov celotne zemeljske povrsine, vkljucno z onesnazevanjem zemlje in vode. 

Studija FAO je se pokazala, da bi s financno pomocjo lahko spremenili prehrambene navade zivali, s cimer bi zmanjsali vrenje v njihovem zelodcu in s tem izpuste metana, predlagali pa so tudi vecji nadzor nad dostopom do pasnikov in odstranitev ovir mobilnosti na skupnih pasnikih. Pozvali so tudi k oblikovanju naprav, ki naj bi pripomogle k reciklazi zivalskih iztrebkov in ostankov rastlin. Tokrat brez komentarja!

Moab

  • Share/Bookmark

Komentiraj

Ime

e-poštni naslov (ne bo prikazan)

Spletna stran

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !
Blog Čudovanja | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |