Čudovanja :: Moj novi blog.siol.net blog

Čudovanja

Nestrpnost

17.12.2006

Berem Delo, natančneje sobotno prilogo (ja še vedno, čeprav…) in v pismih bralcev najdem odgovor na članek (katerega sicer nisem bral) priznanega slovenskega znanstvenikan in raziskovalca, ki je menda ugotovil, da nismo nič bolj nestrpni kot drugi evropci. Spomnil sem se, da je pri nas doma pred časom ob nekem nemogočem času dneva pozvonil telefon. Anketa. In me je deklica s simpatičnim glaskom vprašala, če bi hotel sodelovati v anketi o nestrpnosti. Ponavadi rečem ne, tokrat pa sem, ko sem spomnil na vse te zgodbe okrog Strojanov, pa na Jelinčiča v Piramidi, privolil. Spraševala me je koga bi ali ne bi želel imeti za soseda: Roma, narkomana, homoseksualca, obolelega za aidsom in podobno. Ko sem  ji želel odgovoriti, kaj me moti in kaj ne, mi je prijazno zagostolela, da tega ali onega v vprašalniku ni in  da naj odgovorim z ja ali ne oziroma (detajlov se niti ne spomnim več) naj se jasno opredelim glede na zastavljena vprašanja. Hitro sva končala.

In ko sem se lotil branja sobotne priloge, natančneje odgovorov v pismih bralcev, me je strašno zapekla vest.

Mogoče pa je gospod znanstvenik  tudi na podlagi mojih odgovorov ugotovil, da smo Slovenci pravzaprav strpni do “drugačnih” ali “drugih”, da jih ne bom spet našteval.

Zato moram tukaj to jasno zapisati. Jaz nisem strpen. Nasprotno, sem nestrpen, do konca sem nestrpen.

Predvsem do tistih, ki mi ne pustijo živeti v ljubem miru. Nestrpen sem do sosedov, ki svinjajo dvigalo v hiši v kateri stanujem, nestrpen sem do tistih, ki  delajo škodo, in ki nam iz objestnosti razbijajo svetilke, lomijo ključavnice in uničujejo lastnino. Ki kradejo. Nestrpen sem do tistih, ki divjajo po cestah tam, kjer hodijo in se igrajo otroci, nestrpen sem do tistih, ki parkirajo tako, da nihče ne more mimo. Nestrpen sem do tistih, ki se vozijo ponoči z avtomobilih z glasbo navito do konca (kakršnokoli že), da bobnijo stekla v oknih. Nestrpen sem do pedofilov, ki ogrožajo otroke, do posiljevalcev, še bolj pa sem nestrpen do tistih, ki jih puščajo hoditi okrog namesto, da bi jih onemogočili. Nestrpen sem do dilerjev, ki zastrupljajo otroke. Nestrpen sem do sodnikov, ki dosodijo dve leti zapora kriminalcu, ki je iz maščevanja skoraj do smrti pretepel policista, ki ga je zaprl, ko je opravljal svoje delo. Nestrpen sem do poveljnnika policije ali kogarkoliže, ki je dovolil, da so navadni lumpendržavljani pregledovali policiste specialne enote policije, fante, ki so izurjeni in prvi pripravljeni braniti nas navadne državljane strpne in nestrpne pred teroristi.In drugimi, ki bi nas hoteli ogroziti.Ki so prvi pripravljeni umreti.

Nestrpen sem do države, ki nam jemlje polovico zasluženega, da lahko njeni izvoljeni predstavniki zapravljajo naš denar za neumnosti, da se v parlamentu kregajo okrog oslove sence, potem pa lepo skupaj v miru pokosijo za kosilce bornih 700 SIT. Eni in Drugi seveda. Nestrpen sem, do tistih, ki (tudi) iz mojega denarja kupujejo drage avione in Patrie (kakšno ime – jebenti),  medtem ko ležijo bolniki v nemogočih razmerah, vesoljna Slovenija pa zbira donacije za otroško kliniko, na preiskave in preglede pa je treba čakati mesece.

Nestrpen sem do ministra, ki brez sramu zamenja pet strank samo, da ostane na položaju. Nestrpen sem do ministra, ki eno govori drugo dela. Kadar gre za njegov interes, da mu ne bi smrdele  smeti sosedov.

Nestrpen sem sem do vsake cerkve, ki govori, da je njena vera boljša od drugih. In širi sovraštvo ter kopiči bogastvo. Nestrpen sem do vseh, ki ne želijo in nočejo razumeti, da so njihove pravice omejene s pravicami drugih.

Nestrpen sem. Cigani, Romi, Sinti, homoseksualci, zamorci, Kitajci, Arabci, Bosanci, Srbi, Albanci…… in še drugi  me nič ne motijo. Tudi če so moji sosedje, razen …..če ne sodijo v zgoraj navedene kategorije. Tedaj postanem nestrpen. Zelo nestrpen.

 

Moab

  • Share/Bookmark

En odgovor za “Nestrpnost”

  1. komentar, št. 1, avtor: Grampy

    Do današnjega vlažnega in nezdravega dne sem mislil, da sem strpna persona. Ko pa sem prebral tvoj prispevek, sem prišel do groznega spoznanja, da sem tudi jaz nestrpen.

Komentiraj

Ime

e-poštni naslov (ne bo prikazan)

Spletna stran

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !
Blog Čudovanja | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |